Građani ne razumeju proizvode životnog osiguranja

Bez autora
Jun 08 2011

Industrija osiguranja u Srbiji je nerazvijena, ali beleži značajan napredak, preuzevši od lizinga drugo mesto po tržišnom učešću u okviru finansijskog sektora Srbije, u kojem sa više od 90 odsto udela dominiraju banke. Uprkos tome, ipak ne možemo biti zadovoljni, jer primera radi, premija po glavi stanovnika u životnom osiguranju iznosi samo 12 evra, a ukupno posmatrano premija u osiguranjima je 93 evra, što je jako nisko, naročito u odnosu na region i države poput Slovenije i Hrvatske. Od kada je pre nekoliko godina NBS preuzela nadzor nad ovom delatnošću, ukupna premija je povećana 2,5 puta, dok je u životnim osiguranjima taj skok iznosi čak i više od pet puta. Posle neznatnog pada zaposlenih u industriji osiguranja u 2010., ove godine je broj radnika povećan na 11.154. U Srbiji trenutno radi 26 osiguravajućih kuća, od čega je 19 njih sa većinskim ili potpunim stranim vlasništvom, što je značajan signal za to da postoje mogućnosti za dalji razvoj.

Građani ne razumeju proizvode životnog osiguranjaIndustrija osiguranja u Srbiji je nerazvijena, ali beleži značajan napredak, preuzevši od lizinga drugo mesto po tržišnom učešću u okviru finansijskog sektora Srbije, u kojem sa više od 90 odsto udela dominiraju banke.

Uprkos tome, ipak ne možemo biti zadovoljni, jer primera radi, premija po glavi stanovnika u životnom osiguranju iznosi samo 12 evra, a ukupno posmatrano premija u osiguranjima je 93 evra, što je jako nisko, naročito u odnosu na region i države poput Slovenije i Hrvatske - izjavila je juče Mira Erić Jović, viceguverner NBS, govoreći na konferenciji o osiguranju revizorske kuće KPMG.

Prema njenim rečima, od kada je pre nekoliko godina NBS preuzela nadzor nad ovom delatnošću, ukupna premija je povećana 2,5 puta, dok je u životnim osiguranjima taj skok iznosi čak i više od pet puta. Posle neznatnog pada zaposlenih u industriji osiguranja u 2010., ove godine je broj radnika povećan na 11.154. U Srbiji trenutno radi 26 osiguravajućih kuća, od čega je 19 njih sa većinskim ili potpunim stranim vlasništvom „što je značajan signal za to da postoje mogućnosti za dalji razvoj“.

Erićeva je naglasila da su neživotna osiguranja dominantna na ovom tržištu, čineći čak 83,5 odsto ukupne premije, a među njima najviše se kupuju polise osiguranja od auto odgovornosti, koje ovom sektoru donose čak 33 odsto premije. Upravo zbog toga, Erićeva očekuje da će novi zakon o zaštiti saobraćaja samo doprineti daljem razvoju osiguranja na ovim prostorima, ali ukazuje i na niz rizika za dalji napredak, među kojima su nedovoljna dubina tržišta kapitala i nizak BDP.

Kao jedan od najznačajnijih projekata centralne banke, vezanih za ovo polje, Mira Erić Jović je istakla osmišljavanje osiguranja od prirodnih nepogoda, što je regionalni projekat koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Prema tom planu, građanima bi trebalo da se ponude polise osiguranja od poplava, zemljotresa i suša, pri čemu se projekat zasniva na modelu javno privatnog partnerstva.

Rodžer Gaskojn, vodeći partner KPMG-a za osiguranje u regionu centralne i istočne Evrope, istakao je da se osiguravajuće kuće više okreću ka osiguranju rizika od prirodnih katastrofa, ocenivši da je osiguranje i dalje veoma profitabilna delatnost. On je dodao da osiguravači i dalje svoje usluge najviše prodaju preko sopstvene radne snage, odnosno agenata prodaje, ali da se koriste i nezavisni agenti i u maloj meri Internet, čije bi učešće trebalo da se nešto poveća u narednim godinama. Prema rečima Gaskojna, rezultati ankete sprovedene među predstavnicima osiguravajućih kuća u Češkoj, pokazalo je da gotovo svi smatraju da njihovi klijenti, odnosno građani ne razumeju proizvode životnog osiguranja koje od njih kupuju, zbog čega je potrebna bolja edukacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik